Evenementenkalender

Alle evenementen op deze kalender hebben een link met nautisch erfgoed, zijn publiek toegankelijk en meestal (niet altijd!) gratis toegankelijk. Het zijn open-deur-dagen, visserijdagen, zeilwedstrijden, havenfeesten, beurzen, enz. in België, Zeeland en het noorden van Frankrijk. 

In 2020 werden vele, bijna alle, evenementen helaas opgeschort door corona. Onze kleine evenementenkalender op papier wordt dan ook niet gedrukt tegen 2021. Er is nog te veel onduidelijkheid of evenementen mogen of kunnen doorgaan. Voor last-minute aanpassingen zie op de website van het evenement zelf.

Wil je graag een evenement toevoegen aan deze kalender? 

2022

OPENING VAARSEIZOEN

Op zondag 10 april om 11 uur openen de Antwerpse Zeescouts plechtig het vaarseizoen 2022 met speeches, wijding van de vloot, uitreiken van insignes enz.

Gezellig napraten kan tijdens het Happy Hour en in de maritieme infostands.

ZAS – Zeescouts Aan de Stroom
Thonetlaan 165
2050 Antwerpen Linkeroever

www.zasantwerpen.be

Sète maakt zich op voor het feest in de hele stad en op 3 km kaaien met 120 grote en kleine klassieke schepen en 150 exposanten. Een levend maritiem erfgoed is het onderwerp van spel, zang dans, ontdekking en verwondering. Eten en drinken, cultuur en animatie, werkateliers en demonstraties van vissers en ambachtslieden.

Een Mediterane havenstad met een open blik op de wereld.

https://escaleasete.com/

Op Erfgoeddag worden honderden activiteiten gepland over heel Vlaanderen en Brussel door diverse erfgoedorganisatoren. Alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet u wel vooraf reserveren omdat de beschikbare plaatsen beperkt zijn.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel, en krijgt de steun van de Vlaamse overheid.

Erfgoeddag 2022 vindt plaats op zondag 24 april en heeft als thema Erfgoeddag maakt school!

 

https://faro.be/over-erfgoeddag

Op zondag 15 mei om 11 uur is het weer reuze feest want dan opent 1ste FOS Lange Wapper voor de 108ste keer plechtig het vaarseizoen met fijne speeches, uitreiken van welverdiende zeilbrevetten en gezellige eetkraampjes op het terrein.

Vanaf 12 uur is het gezelligheid troef in de Meermin en zonneterras met een receptie. Muzikale omlijsting: De zingende ober.

Om 17 uur is het zoals elk jaar smullen van gebraden kippetjes. Inschrijven Kippenfestijn via onze site/ evenementen.


1ste FOS Lange Wapper
Beatrijslaan 41
2050 Antwerpen

www.langewapper.be

Voor de viering 75 jaar marine komt de Belgische Marine met een vloot naar Antwerpen. Er zal een vlootparade op de Schelde zijn en de schepen zullen in het weekend ook toegankelijk zijn voor het publiek.

Oostende voor Anker brengt elk jaar in mei vele authentieke schepen en vaartuigen samen die ooit de rijkdom vormden van onze roemrijke maritieme geschiedenis.  Duik onder in een wereld vol van nautische kennis en vaardigheden die de tijd doorstaan hebben.  Ontdek het vakmanschap van de bouwers en restaurateurs, luister naar de verhalen van bemanningen. Laat je meevoeren in het ritme van de zee, de gezelligheid en de ongedwongen sfeer.

Het festival van de Noordzee is gratis toegankelijk. Zonder kapsones, toffe ambiance, lekkere scheepskost, zeer veel muziek en verrassingsacts maken de sfeer op onze kaaien.

www.oostendevooranker.be

De 75ste Havenfeesten hadden al in 2020 moeten plaatsvinden maar helaas.

Op Hemelvaartweekend kan de bezoeker zich onderdompelen in de fascinerende wereld van de vissers en visserij. Er is de havenkermis en een antiek- en brocantemarkt met allerhande lekkers uit de zee. Op het Scutefeest kun je je vergapen aan het rijke maritiem erfgoed. Er is een roeiwedstrijd met oude reddingssloepen in de havengeul, een volksdansfestival, reddingsdemonstraties, reuzenrondgang, grote vissersstoet en het “North Sea Folk & Shanty Festival” met (inter)nationale koren.  Verder is er ook een jaarlijkse bloemenhulde aan het monument van de overleden zeelieden en de vissersbedevaart naar Meetkerke.

info@havenfeesten.be
www.havenfeesten.be

VVW Lokeren organiseert deze 42ste tweedehands botenmarkt in de Heilige Geestmolenstraat te Lokeren. Bewegwijzering is voorzien vanaf autosnelweg.

De markt start om 7 uur en eindigt om 13 uur.

Contact: Jo Van den Keybus (voorzitter VVW-Lokeren)
johan.van.den.keybus@pandora.be
www.tweedehandsbotenmarkt.be

Om de twee jaar organiseert de Haven van Brussel het Havenfeest. Deze feestelijke dag biedt gratis animatie voor de hele familie op de Heembeekkaai en in het Bécodok.
In een gezellige en ontspannen sfeer kan iedereen de haven (her)ontdekken, en leren welke rol ze speelt voor de bevordering van het transport over de waterweg – de meest milieuvriendelijke transportwijze – de werkgelegenheid en economie.
Voor de Haven van Brussel maakt het Havenfeest deel uit van een open beleid ten aanzien van het grote publiek.

De Schelderegatta is de grootste voorjaarswedstrijd voor zeilboten op de Westerschelde, georganiseerd door de Royal Yacht Club van België en met de medewerking van de Koninklijke Liberty Yacht Club, VVW-Schelde, Koninklijke Antwerpse Watersportvereniging SRNA, WSV Sint-Annaland en WSV d’Oosterschelde. De CR gemeten zeiljachten vertrekken in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen.

Varen op de Westerschelde is niet vanzelfsprekend, daarom wordt deze wedstrijd zorgvuldig begeleid door het Race & Rescue team.

Schelderegatta (rycb.be)

Zeehavendagen Amsterdam is een nieuw jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven in het Noordzeekanaalgebied de deuren opent voor het publiek en zakelijke groepen.

Van Amsterdam tot en met IJmuiden biedt het programma rondleidingen, workshops op de werkvloer, informatieve tours en leisure-activiteiten op het IJ, het Noordzeekanaal, de Zaan en IJmond.

Wil jij weten wat er gebeurt in en rond de havens van het Noordzeekanaalgebied? Binnenkort boek je hier online je gratis tickets en houden we je op deze website 365 dagen per jaar op de hoogte.

Nu al een rondleiding boeken voor een zakelijke groep. Dat kan via onderstaand e-mailadres en telefoonnummer.

Tot ziens op Zeehavendagen Amsterdam. Met je neus bovenop het werk in de haven.

Zeehavendagen Amsterdam | Met je neus bovenop het werk in de haven

Een nieuw internationaal maritiem evenement in Normandië: een cultureel evenement, een groot volksfeest in de monumentale natuurlijke omgeving van het “Land van de Hoge Kliffen”!

Fécamp Grand’Escale, gelegen in Normandië, wordt het maritieme festival dat je niet mag missen voor zijn eerste editie in 2022. Honderden traditionele en klassieke boten, groot en klein, uit Normandië, Bretagne en heel Noord-Europa stoppen in de Normandische haven.

Fécamp Grand’Escale – Quai Sadi Carnot – 76400 Fécamp

contact@fecampgrandescale.com

https://www.fecampgrandescale.com/

Stichting Behoud Hoogaars organiseert jaarlijks de Van Loon Hardzeildagen. Een hardzeilwedstrijd tussen verschillende categorieën historische platbodems op het Veerse meer. De zalmschouwen uit Woudrichem leveren een uniek schouwspel. Maar er varen ook hoogaarzen, hengsten, schouwen, tjalken, schokkers enz., waarvan er enkele meer dan 100 jaar oud zijn.

Aan de wallekant is van alles te beleven! Er staan shanty koren te galmen, er worden garnalen gepeld, netten geboet, scheepsartikelen verkocht, vis gebakken enz. Er kunnen rondvaarten geboekt worden, er varen modelbootjes, je ziet boekenstalletjes en soms is er huis-gebrouwen bier.

Stichting Behoud Hoogaars

Stad Antwerpen en Port of Antwerp ontvangen de meest imposante zeilschepen ter wereld op 22 juli aan de Antwerpse kaaien. Vier dagen lang sieren deze historische schepen de vernieuwde Scheldekaaien en de dokken van het Eilandje. Op 25 juli wordt het startschot gegeven voor de zeilrace richting Aalborg (Denemarken).

The Tall Ships Races Antwerpen

Erfgoedmanifestatie ter ere van de 750 jarige stadsrechten van Gouda. In de historische binnenstad zullen zo’n 200 schepen te bewonderen zijn. Op het programma: drakenbootraces, concerten, lichtshow, kaasmarkt, shantyfestival, culturele markten, historische ambachten, …

www.goudawaterstad.nl

In de jachthaven, langs Storms Harbour, verwelkomen klassieke zeilboten jullie uitzonderlijk aan boord. Niet om te gaan varen maar om hun prachtig schip eens van dichtbij te bewonderen.

Van 20 tot 26 augustus heeft bij de RNSYC in Oostende de Dragon Gold Cup 2022 plaats. Van deze prestigieuze zeilbotenklasse worden 120 boten verwacht uit meer dan 30 landen.

Draak-klasse Archieven – Royal North Sea Yacht Club Oostende (rnsyc.be)

Doelse feesten en Scheldewijding.

Feest in de straten van Doel met meer dan 300 exposanten. Botenwijding in de haven en op de Schelde.

Naast alle mooie boten in de haven en fraaie stands op de kade is er nog veel meer te doen. Demonstraties op de kade, proefvaren in de haven, heerlijk eten op een van de terrasjes en een bezoek aan Batavia Stad Fashion Outlet of Batavia Museum. Thema tours door de haven begeleidt door een specialist van de beurs.

Batavia Haven Lelystad
www.hiswatewater.nl

SCHELDEFESTIVAL

Familiehappening met mosselrestaurant en animatie voor elk wat wils. Iedereen welkom!

ZAS – Zeescouts Aan de Stroom
Thonetlaan 165
2050 Antwerpen

www.scheldefestival.be

Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open. Ook watergebonden erfgoed doet mee.

www.openmonumentendag.be

Open deur Tolerant VZW – Rupelmonde
www.tolerant-vzw.be

Start en aankomst van de deelnemers aan de Ostrea Rose Classic Race is goed te volgen vanop het Oosterstaketsel. Voor de rede van Blankenberge zeilen de klassieke schepen hun race van 12 tot 16 uur.

Organisator De Scute viert het 30-jarig bestaan.

Ostrea Rose Classic Race – editie 2022 – de Scute

24 september 2022 stond uiteraard al langer in je agenda aangeduid, want dan strijkt de 8e ontmoetingsdag van ETWIE neer bij Stormkop op de Droogdokkensite in Antwerpen. Zet je schrap voor een dag boordevol industrieel erfgoed, met inspirerende lezingen en heel wat maritiem-erfgoedactiviteiten, ook voor de kleinsten!

Het programma biedt voor elk wat wils. Voor de middag nodigen we verschillende onderzoekers uit. Ze vertellen hoe ze hun onderzoek aanpakken en met welke uitdagingen ze te kampen hebben. Na een lunch verzorgd door topchef Seppe Nobels bieden we in de namiddag activiteiten aan die in het teken staan van het project Focus Vakmanschap en ander maritiem erfgoed!

Breng je graag je (klein)kinderen mee? Geen probleem! In samenwerking met Stormkop voorzien we voor kinderen van 6 tot 14 jaar een toffe workshop zodat jij intussen zonder zorgen alle lezingen kan bijwonen. De kinderworkshop gaat van start om 10 uur.

Ontmoetingsdag: schrijf je nu in! | ETWIE

2023

Gezellige vakbeurs voor beroeps- en pleziervaart georganiseerd door het Rijn- en Binnenvaartmuseum i.s.m. Waagnatie. Ontdek de internationale wereld van het vervoer met binnenschepen, tal van toeleveringsbedrijven, verzekeringen, scheepswerven, … Watererfgoed Vlaanderen staat samen met Ruimschoots (nautisch tijdschrift), Water-rAnt, VVBHV (Vlaamse Vereniging tot Behoud van Historische Vaartuigen) , VNSM (Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum), Tolerant, Scheepsmodelbouwclub Antwerpen en het Rijn- en Binnenvaartmuseum op een gezamenlijke stand.

Hangar 29, Waagnatie, Antwerpen

www.osd-antwerpen.be

Le Semaine du Golfe is een tweejaarlijks internationaal maritiem evenement en populair cultureel festival in het magische kader van de “kleine zee” Mor Bihan in Bretagne. Meer dan 1000 traditionele, klassieke boten en schepen, opgesplitst in herkenbare flottieljes, zeilen elke dag naar verschillende havens en ankerplaatsen. Met als resultaat een bruisend maritiem festival dat de hele Golfe du Morbihan tot leven brengt. Het is het specifieke geografische en fysieke karakter van deze “kleine zee” (de eilanden beschermen de baai van de hoge zee, de getijden en de stromingen) die het ritme bepaalt van het hele nautische programma.

56009 Vannes cedexfrance (Frankrijk, Zuid-Bretagne)

contact@semainedugolfe.com
www.semainedugolfe.com

Bezoek ook eens

Kijk voor 

 • inkomprijs
 • openingsuren en -dagen
 • arrangementen voor groepen

ook altijd eens op de website van het museum of de vereniging zelf.

Antwerpen

Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen. De zesde verdieping gaat over over handel en scheepvaart.

 • Wandelboulevard en panorama zijn vrij toegankelijk.
 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)3 338 44 00

mas@stad.antwerpen.be
www.mas.be

Ernest Van Dijckkaai 9, 2000 Antwerpen

Eugeen Van Mieghem was dé kunstenaar van het havenvolk en de landverhuizers.

 • Open op zondag- en maandagnamiddag.
 • Inlichtingen en reservatie:
  Erwin Joos, conservator
  +32 (0)497 10 14 73 of +32 (0)3 211 03 30

van.mieghem.museum@skynet.be
www.vanmieghemmuseum.com

Montevideostraat 3, 2000 ­Antwerpen

 • Vaste collectie en tijdelijke tenstoonstellingen in de loods waar ooit miljoenen landverhuizers gepasseerd zijn.
 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)3 206 03 50

redstarline@stad.antwerpen.be
www.redstarline.be

Bonapartedok, ­2000 ­Antwerpen

Drijvend museum in drie spitsen over verdwenen binnenvaart, scheepsmodellen, foto’s en schilderijen.

 • Van half april tot half oktober open op woensdagmiddag.
 • Elke eerste zaterdag van de maand open.
 • Open op afspraak voor groepen.
 • +32 (0)3 219 09 80; +32 (0)3 644 45 05

ribiva@skynet.be
www.rijnenbinnenvaartmuseum.be

Astene

Hellestraat 20, 9800 Astene (Deinze)

Museum-kafeetje in het sasmeestershuis van 1862, gerund door ­Historische Vaartuigen vzw.

 • +32 (0)9 380 46 01

toerisme@deinze.be
www.deinze.be/astene-sas

Baasrode

Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode (Dendermonde)

Levendige provinciale erfgoedsite met naast het museum de houten loods, de originele 19de eeuwse ateliers en de droogdokken.

 • Open op zaterdagnamiddag.
 • Van april tot en met oktober ook open op zondagnamiddag
 • Inlichtingen en reservatie – tel.: +32 (0)52 34 30 34

info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
www.scheepswervenbaasrode.be

Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode (Dendermonde)

Maquettes in aanbouw, nieuwbouw en restauratie.

 • Open op zaterdag.

info@schoolvoorscheepsmodelbouw.be
www.schoolvoorscheepsmodelbouw.be

 

Blankenberge

Bevrijdingsplein 15, 8370 Blankenberge

Op de werf worden replica’s gebouwd van traditionele Blankenbergse schuiten en sloepen. Op de boven­verdieping getuigt het museum van de heroïsche tijd van de Blankenbergse visserij.

 • Open op aanvraag.

info@descute.be
www.descute.be

Boekhoute

Boekhoutedorp 3, 9961 Boekhoute

Boekhoute is nu een vissersdorp zonder haven.
Het museum getuigt van een hard visserijverleden.
Ook tijdelijke tentoonstellingen.

 • Open van woensdag tot en met vrijdag.
 • In de zomermaanden ­ook open op zaterdag en zondag.
 • +32 (0)9 373 60 08

toerisme@assenede.be
www.assenede.be/bezoekerscentrum-boekhoute.html

Boom

Hoek 76, 2850 Boom

Maak kennis met de geschiedenis van de scheepsbouw in relatie tot de steenbakkerijen.

 • Open van april tot en met oktober van 12 u tot 16.30 u
 • Gesloten op dinsdag.

info@toerismerupelstreek.be
www.nautischrupelstreek.be

Noeveren 26, 2850 Boom

Bouw van de replica van de driemaster Belgica van de Zuidpoolexpeditie van A. de Gerlache in samenwerking met de opleidingsorganisatie ­De Steenschuit.

 • Open in juli en augustus op zondagnamiddag.
 • Andere dagen open op afspraak.
 • +32 (0)476 86 12 00
 • (prijs ticket zie) www.steenschuit.be

Lillo

Tolhuisstraat 10-16, 2040 Antwerpen – Lillo

Uniek sfeerbeeld van het leven in polderdorpen die moesten verdwijnen voor de uitbreiding van de haven.

 • Open op zon- en feestdagen van pasen tot oktober.

www.poldermuseum-lillo.be

Lombardsijde

Havenstraat 42, Lombardsijde

Charles Benckels leerde als 15-jarige de stiel in de ­IJslandvaart. De dertig modellen van vissersschepen waarop hij gevaren zijn te bekijken en tal van unieke foto’s.

 • Open op afspraak.
 • Telefoon: 0475 85 26 59

Mariekerke (Bornem)

Omgangstraat 34, 2880 Mariekerke

Streekmuseum voor scheepvaart en visserij.

 • Open in de zomermaanden, dinsdag gesloten.
 • +32 (0)52 34 26 25

www.scheldeland.be/scheepvaartmuseum-mariekerke

Oostduinkerke

Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke

De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee voor jong en oud.

 • Maandag gesloten.
 • +32 (0)58 51 24 68

info@navigomuseum.be
www.navigomuseum.be

Oostende

Vindictivelaan 35-Z, 8400 Oostende

Scènes van het ruige leven aan boord van de laatste IJslandvaarder.

 • Niet op maandag en vrijdag.

zeilschip.mercator@telenet.be
www.zeilschipmercator.be

Mercatordok, 8400 Oostende

Belgisch schoolschip, opgetuigd als barkentijn.

 • Dagelijks 10 u tot 17 u

zeilschip.mercator@telenet.be
www.zeilschipmercator.be

Oudenburg

Vaartdijk-Zuid 11, 8460 Oudenburg

Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen aan boord van de Friese sleepkast (bouwjaar 1922), nu zelf erfgoed. Exposities passen in het ruime thema (binnen-)scheepvaart, waterwegen, schippersleven, … Er is ook een aparte leeszaal.

www.maritiemdigitaal.com

Raversyde

Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

Gereconstrueerd middeleeuws vissersdorp uit 1465 en archeologische site en museum. Ook tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en natuurpark.

 • Open van half maart tot half november, tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen.

info@raversyde.be
www.raversyde.be

NEDERLAND

Amsterdam

Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

Ontdek 500 jaar maritieme geschiedenis in prikkelende, interactieve tentoonstellingen.

 • Het museum, restaurant en winkel zijn 7 dagen per week geopend van 9 tot 17 uur.

info@hetscheepvaartmuseum.nl
www.hetscheepvaartmuseum.nl

Arnemuiden

Zuidwal 63, 4341 CH Arnemuiden

Mooie werkende museumwerf midden in het dorp.

 • Van april tot oktober open op woensdag en zaterdag.

info@werfarnemuiden.nl
www.werfarnemuiden.nl

Brouwershaven

Haven Zuidzijde 15, 4318 AJ Brouwershaven

De museumcollectie belicht de relatie tussen Brouwershaven en de historische zeevaart.

 • Open van maandag tot en met vrijdag.

info@brouwsmuseum.nl
www.brouwsmuseum.nl

Bruinisse

Oudestraat 23, 4311 AV Bruinisse

Van oude visserswoning tot hedendaagse mosselvisserij.

 • Open in de zomermaanden, nooit open op zondag.

postmaster@brusea.nl
www.brusea.nl

Middelburg

Hofplein 16, 4331 CK Middelburg

Het Zeeuws Archief is de historische vind- en werkplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van Zeeland en de Zeeuwen (expositie en studiezaal).

 • Van maandag tot en met vrijdag en de eerste zaterdag van de maand.

info@zeeuwsarchief.nl
www.zeeuwsarchief.nl

Vlissingen

Nieuwendijk 11, 4381 BV Vlissingen

Over het boeiende maritieme verleden en heden, archeologische vondsten.

 • Ook tijdelijke tentoonstellingen.
 • Van dinsdag tot en met zondag, 10-17 uur.
 • In schoolvakanties ook open op maandag.

info@muzeeum.nl
www.muzeeum.nl

Zierikzee

Vissersdijk 2, 4301 ND Zierikzee

In de loods worden historische schepen en motoren gerestaureerd.

 • Van dinsdag tot en met zaterdag in de namiddag.
 • De loods is enkel te bezoeken op afspraak.
 • Vrije toegang tot de Museumhaven
 • +31 (0)6 52166621

info@museumhavenzeeland.nl
www.museumhavenzeeland.nl