foto © Els Van Hoof

Nautische Evenementenkalender 2018

Deze evenementenkalender beperkt zich niet tot Vlaanderen. Het zuiden van Nederland of het noorden van Frankrijk ligt echt niet zo ver weg. Wij hopen u op weg te helpen om enthousiast op stap te gaan en de vele nautische evenementen in onze regio te ontdekken! Tijdelijke tentoonstellingen zijn samengebracht onder de evenementenkalender en tot slot staan er musea, scheepswerven, schepen enz. met de openingsdata die zeker ook je bezoek waard zijn.

​Oktober

 • 13 oktober
  De Antwerp Race is de grootste wedstrijd voor zeiljachten in de Benelux. De zeilrace voor kajuitjachten, sportboten en maxi racers start in Breskens (voor grotere boten) en Terneuzen (kleinere boten). Aankomst voor de Antwerpse Rede. Sinds 1988 wordt de race midden oktober gevaren.
  www.antwerprace.be
 • 22-23-24oktober​
  Blue Peter Hardzeildagen op het Grevelingenmeer. Meerdaagse zeilwedstrijd voor gaffeltuig­schepen en platbodems met opdrachten. De schippers strijden voor de beste, de slimste en de snelste prijs. Met bonuspunten als de motor uitblijft.
  www.bluepeterhardzeildagen.nl
  contact: contact@bluepeterhardzeildagen.nl
 • 15-19​ oktober
  Sint-Annaland (Nederland, Zeeland): Bietentocht, een vierdaagse tocht die elk najaar wordt gevaren door platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. De tocht gaat van Sint-Annaland naar Goes, Zierikzee en Bruinisse naar Willemstad.
  www.bietentocht.nl
  contact: info@bietentocht.nl
 • 27-28​ oktober 
  SMA, Scheepsmodelbouwclub Antwerpen, stelt tentoon van 10u tot 18u in Scheepvaartschool Cenflumarin, Gloriantlaan 75, 2050 Antwerpen LO

  www.sma-modelbouw.be

deze evenementen zijn voorbij

​Maart

 • 7 t/m 11 maart
  Amsterdam, RAI: ”HISWA Amsterdam Boat Show” Het moment bij uitstek voor oriëntatie en aanschaf van een boot of nieuwe onderdelen en accessoires.
  RAI, Europaplein, Amsterdam
  www.hiswarai.nl
 • 17-18 maart​
  Openstelling van Graanzuiger 19, Westhinder III, de vlotkraan en de handkraan in en rond het Bonapartedok, Antwerpen. Gratis van 10 tot 17 uur.
 • 23-24-25 maart​
  Antwerpen, Waagnatie ”Open Scheepvaartdagen”. Vakbeurs met-dat-tikkeltje-meer georganiseerd door het Rijn- en Binnenvaartmuseum. Het is zeker niet de ­grootste beurs in zijn soort maar wel de plezantste. Op een grote stand staat Ruimschoots samen met Watererfgoed ­Vlaanderen, Water-rAnt, VVBHV, Tolerant, Scheeps­modelbouwclub ­Antwerpen en het Rijn- en Binnenvaart­museum. Gratis inkom van 14 tot 20 uur.
  Hangar 29, Waagnatie, Antwerpen
  www.osd-antwerpen.be​​

April

 • 15 april
  Opening vaarzeizoen op de Zeescoutsbasis aan de ­Thonetlaan 165, Antwerpen LO. Organisatie door de Koninklijke Vereniging der Baden-­Powell Zeescouts van Antwerpen vzw en het District ­Schelde van Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw.
  www.zasantwerpen.be
  contact: info@zasantwerpen.be
 • 29 april
  Havenfeesten in Leuven, georganiseerd door VVW Leuven in de Vaartkom en Jachthaven.
  Contact: Hugo Van Criekinge
  0479.24.93.70, 
  hugo.vc@scarlet.be

Mei

 • 6 mei
  Naast het openen van het vaarseizoen, viert Zeescouts Jan Bart Harelbeke dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Wil jij dit niet missen? Kom dan op zondag 6 mei naar DOK27. 
  Stasegemsesteenweg 27, 8530 Harelbeke
  www.zeescoutsjanbart.be
 • 10 mei
  40ste Tweedehandsbotenmarkt Lokeren
  VVW Lokeren organiseert de tweedehands boten markt in de Heilige Geestmolenstraat te Lokeren. Bewegwijzering is voorzien vanaf autosnelweg. Van 7 tot 13 uur.
  www.tweedehandsbotenmarkt.be
  Contact:  Jo Van den Keybus (voorzitter VVW-Lokeren)
  johan.van.den.keybus@pandora.be
 • 10 t/m13 mei​
  Blankenberge: Folkloristische Havenfeesten met een antiek- en brocantemarkt, optredens, tentoonstel­lingen, rondvaarten, demonstraties, roeiwedstrijd, North Sea Folk & Shanty Festival, Scutefeest en ­feesten in verband met de visserij. Bloemenhulde aan de overleden vissers en vissersbedevaart naar Meetkerke. 
  www.havenfeesten.be
  contact: info@havenfeesten.be
 • 10 t/m13 mei​
  Oostende: “Oostende voor Anker” Groots maritiem ­evenement met als thema “100 Jaar Raid HMS Vindictive”. De boeg van de Vindictive is vandaag een herdenkingsmonument en stille getuige van de Groote Oorlog. Het festival van de Noordzee is een feest voor het water­erfgoed van gisteren, vandaag en met een knipoog naar morgen! Het festival is gratis toegankelijk zonder kapsones. 160 klassieke ­schepen zijn present en op de wal zijn er meer dan 100 optredens en animatie.
  www.oostendevooranker.be
  contact: hubert.rubbens@telenet.be
 • 19-20 mei
  Pinkster Sail in Hellevoetsluis, Zuid-Holland. 
  Het jaarlijks weerkerend zeilweekend voor klassieke, gaffelgetuigde zeilschepen.
  www.pinkstersail.nl
 • 20 mei
  Tweejaarlijks havenfeest, georganiseerd door de Haven van Brussel aan het Becodok, Heembeekkaai.
  www.havenfeest.be

Juni

 • 16 juni
  De Schelderegatta wordt georganiseerd door de Royal Yacht Club van België en is de tweede grote Belgische zeilklassieker na de Antwerp Race. CR gemeten zeiljachten vertrekken rond 9.30 uur in Hansweert en passeren de aankomstlijn (ter hoogte van het Loodswezen) in Antwerpen tussen 14 en 15 uur.
  Inschrijven: www.schelderegatta.be
  contact: rycb@rycb.be
 • 22-23-24 juni
  Met de traditionele Havendagen brengt Terneuzen een ode aan de Schelde. Tal van activiteiten leggen de verbinding met het water en de haven. Een uitgelezen gezelschap Nederlandse en Vlaamse artiesten zorgt voor ouderwetse sfeer en gezelligheid. 
  www.havendagenterneuzen.nl

​Juli

 • 14 juli
  Arnemuiden (Nederland, Zeeland): Jaarlijkse Open Dag op de Historische Scheepswerf C.A. Meerman, van 10 u tot 18 u, met oude ambachten, hoogaarsen en hengsten aan de kade.
  Zuidwal 63, Arnemuiden
  www.werfarnemuiden.nl
  contact: info@werfarnemuiden.nl
 • 19-20-21 juli
  Bruinisse (Nederland, Zeeland) Visserijdagen 
  Dorpsfeest met kermis, braderij en optredens dat in het ­teken staat van de opening van het Zeeuwse mossel­seizoen.
  www.visserijdagen-bruinisse.nl
  contact: info@visserijdagen-bruinisse.nl
 • 21 juli
  Veere (Nederland, Zeeland): H.W. Van Loon Hard­zeildag voor rond-en platbodemschepen en maritieme markt, ­georganiseerd door de Stichting Behoud Hoogaars.
  www.hoogaars.nl
  contact: info@hoogaars.nl

Augustus

 • 3-4-5 augustus
  Visserijfeesten te Breskens (Nederland, Zeeland) 
  Groot en gezellig evenement voor iedereen. Bekijk de vissersschepen en het visserijmuseum. Rondvaart, visjes eten in de vismijn, zwemwedstrijd in de haven. ‘s Avonds is er een volksbal.
  www.visserijfeesten.com
 • 5 augustus 
  Vissersfolklore staat centraal op de Paravangfeesten in Blankenberge. Oude ambachten, visbakkers, volksspelen en markten vinden plaats onder het waarzame oog van de reuzen.
  haven, Franchommelaan, Blankenberge
  blankenberge.info/nl/evenement/416/paravangfeesten
 • 9 t/m 12 augustus
  Tall Ships geven present op Hanse Sail in Rostock, 
  Duitsland. 
  www.hansesail.com​
 • 11 augustus 
  Zeilwedstrijd op de Oosterschelde voor alle klassen.
  www.mosselrace.nl
 • 12 augustus 
  Doel (Antwerpen LO): Scheldewijding met standen van ­verschillende watererfgoedverenigingen, brocantemarkt, muziek en straatartiesten.
  www.doel2020.org
  contact: info@doel2020.org
 • 15 augustus 
  Vlissingen (Nederland, Zeeland) Rescue Vlissingen
  Groots en spectaculair hulpverleningsevenement op de  boulevards en stranden met brandweer, politie, ziekenhuizen, helikopters, parachutisten, sleepboten, duikers... tussen 12 en 18 u.
  www.rescuevlissingen.nl 
  contact: 
  rescue@rescuevlissingen.nl
 • 25 augustus
  Boot- en Scheldewijding in Branst (Bornem) 
  vanaf 13 u. Het café Koningsrek Zates bestaat 180 jaar en Liesbeth, de bazin, wordt 80 jaar. Dat wordt feesten!
  Boven­straat 152, 2880 Bornem
  contact: cybro@skynet.be
 • 23-24-25 augustus
  De vissers uit Zierikzee promoten met de jaarlijkse havendagen de mosselen. Tal van activiteiten op en naast het water. Vlootshow, wielerkoers, lampionnenoptocht, klederdrachtshow, boegsprietlopen, zwemmen, vuurwerk, tal van optredens... en heel veel mosselen.
  www.havendagenzierikzee.nlSeptember 
September 
 • 7-8-9 september ​
  Op de Zeescoutsbasis Antwerpen organiseren de Vrienden­kringen der Antwerpse Zeescouts en het ­District Schelde van Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw het ­jaarlijkse ­PalingfestivalHet speeldorp is voorbehouden aan de kinderen.
  Zeescoutsbasis, Thonetlaan 165, 2050 ­Antwerpen LO 
  www.palingfestivalzeescouts.be
  contact: info@zasantwerpen.be
 • 7-8-9 september 
  Rotterdam Wereldhavendagen 
  Een belevenis voor iedereen, jong en oud, die van schepen, havens en maritieme avonturen houdt. Met spectaculaire demonstraties op het water, bezichtigingen van indrukwekkende schepen en spannende excursies in de haven. 
  www.wereldhavendagen.nl​
 • 8-9 september
  Rupelmonde, CNR-loods: Weekend op de Helling
  Jaarlijks opendeurweekend van Tolerant vzw, met vaartochtjes op de Schelde. 
  CNR-loods, Scheepsbouwersstraat 16, Rupelmonde
  www.tolerant-vzw.be
  contact: info@tolerant-vzw.be
 • 8 september
  ZieRikP met voormalige politievaartuigen in de Museumhaven Zierikzee. 's Middags worden schepen opengesteld.
  www.zierikp.nl
 • 9 september
  Openschip bij VVBHV Historisch Vaartuig
  Tijdens open-monumenten-dag kan je historische en unieke schepen bezoeken op het kanaal Leuven-Dijle, ter hoogte van het Zennegat (Mechelen).
  Van 10u tot 18u.
  www.historisch-vaartuig.be
  contact: info@historisch-vaartuig.be
 • 15-16 september​
  Baasrode: Scheldefeesten, met onder meer open dagen op de Scheepswerven Baasrode, Sint-Ursmarusstraat 137 en bij de School voor Scheepsmodelbouw. Aan de steiger liggen klassieke ­schepen. Aan de wal: Vlaamse kermis, rommelmarkt, clowns, straatanimatie, optredens, springkastelen, oldtimer meeting en Scheldewijding.
  www.scheldefeesten.be
  contact: scheldefeestenbaasrode@gmail.com
 • 16 september
  Blankenberge: De Ostrea Rose Classic Race is een bijzondere race voor klassieke zeilboten. Tal van Old Gaffers bieden toeschouwers een feeëriek spectakel.
  www.descute.be
  contact: info@descute.be

 • Museum Arnemuiden en Werf Meerman
  Tentoonstelling Peilen op de riemen over het peilen van waterdieptes met peilboten voor de Zeeuwse oeververdediging tussen 1850 en 1950.
  Museum Arnemuiden, Langstraat 35, Arnemuiden
  Open vanaf eind april op woensdag- en zaterdagmiddag. 
  Voor meer informatie over data en prijzen: 

  www.museumarnemuiden.nl
 • Gallery Maritime, Colijnsplaat (nl)
  Authentieke eigentijdse maritieme kunst van ervaren ­kunstenaars. 
  1 september - 31 oktober
  Zeerafeling: Verbeelding van dat wat op, aan en in het water bloeit en ons allen boeit. 
  1 november - 29 december
  De Zilte Zee: Waterlandschappen door weer en wind ­geïnspireerd. 
  Voorstraat 45, Colijnsplaat (Nederland)
  Openingsuren en –dagen: zie de website
  www.gallerymaritime.nl
  info@gallerymaritime.nl

Kijk ook altijd op de site voor de juiste inkomprijs, 
openingsuren en -dagen of speciale arrangementen voor groepen of kinderen.
Antwerpen
 • MAS, Museum aan de Stroom 
  Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen 

  - Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen. De zesde verdieping gaat over over handel en scheepvaart.
  - Wandelboulevard en panorama zijn vrij toegankelijk.
  - Maandag gesloten. 
  +32 (0)3 338 44 00
  mas@stad.antwerpen.be
  www.mas.be
 • Museum Eugeen Van Mieghem 
  Ernest Van Dijckkaai 9, 2000 Antwerpen 

  - Eugeen Van Mieghem was dé kunstenaar van het havenvolk en de landverhuizers.
  - Open op zondag- en maandagnamiddag.
  Inlichtingen en reservatie: Erwin Joos, conservator
   +32 (0)497 10 14 73 of +32 (0)3 211 03 30
  van.mieghem.museum@skynet.be
  www.vanmieghemmuseum.com
 • Red Star Line Museum
  Montevideostraat 3, 2000 ­Antwerpen

  - Vaste collectie en tijdelijke tenstoonstellingen in de loods waar ooit miljoenen landverhuizers gepasseerd zijn.
  - Maandag gesloten. 
  +32 (0)3 206 03 50
  redstarline@stad.antwerpen.be
  www.redstarline.be
 • Rijn- & Binnenvaartmuseum 
  Bonapartedok, ­2000 ­Antwerpen 

  - Drijvend museum in drie spitsen over verdwenen 
  binnenvaart, scheepsmodellen, foto’s en schilderijen.
  - Van half april tot half oktober open op woensdagmiddag.
  - Elke eerste zaterdag van de maand open.
  - Open op afspraak voor groepen.
   +32 (0)3 219 09 80; +32 (0)3 644 45 05
  ribiva@skynet.be 
  www.rijnenbinnenvaartmuseum.be
Astene
Baasrode
 • Scheepswerven Baasrode + Scheepvaartmuseum 
  Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode (Dendermonde) 

  - Levendige provinciale erfgoedsite met naast het museum de houten loods, de originele 19de eeuwse ateliers en de droogdokken.
  - Open op zaterdagnamiddag. 
  - Van april tot en met oktober ook open op zondagnamiddag.
  inlichtingen en reservatie - tel.: +32 (0)52 34 30 34
  info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
  www.scheepswervenbaasrode.be
 • School voor Scheepsmodelbouw 
  Sint-Ursmarusstraat 135, 9200 Baasrode (Dendermonde) 

  - Maquettes in aanbouw, nieuwbouw en restauratie.
  - Open op zaterdag.
  info@schoolvoorscheepsmodelbouw.be
Beernem
 • Tordino, voormalig vrachtschip 
  aan de keersluis te Beernem 

  - Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen aan boord van de Friese sleepkast (bouwjaar 1922), nu zelf erfgoed. Exposities passen in het ruime thema (binnen-)scheepvaart, waterwegen, schippersleven, ... Er is ook een aparte leeszaal.
  - Openingsuren en preciese ligging: zie website.
  Logghe Frederic, +32 (0)473 67 33 42
  frederic@museumschip.be
  www.maritiemdigitaal.com
Blankenberge
 • De Scute, werf en museum,  
  Bevrijdingsplein 15, 8370 Blankenberge 

  - Op de werf worden replica’s gebouwd van traditionele Blankenbergse schuiten en sloepen. Op de boven­verdieping getuigt het museum van de heroïsche tijd van de Blankenbergse visserij. 
  - Open op aanvraag.
  info@descute.be
  www.descute.be
Boekhoute
 • Bezoekerscentrum/streekmuseum 
  Boekhoutedorp 3, 9961 Boekhoute

  - Boekhoute is nu een vissersdorp zonder haven. 
  Het museum getuigt van een hard visserijverleden. 
  Ook tijdelijke tentoonstellingen.
  - Open van woensdag tot en met vrijdag.
  - In de zomermaanden ­ook open op zaterdag en zondag. 
  +32 (0)9 373 60 08
  toerisme@assenede.be
  www.assenede.be/bezoekerscentrum-boekhoute.html
Boom
 • Nautisch Bezoekerscentrum Rupelstreek 
  Hoek 76, 2850 Boom 

  - Maak kennis met de geschiedenis van de scheepsbouw in relatie tot de steenbakkerijen. 
  - Open van april tot en met oktober van 12 u tot 16.30 u 
  - Gesloten op dinsdag. 
  info@toerismerupelstreek.be
  www.nautischrupelstreek.be
 • De Belgicawerf 
  Noeveren 26, 2850 Boom

  - Bouw van de replica van de driemaster Belgica van de Zuidpoolexpeditie van A. de Gerlache in samenwerking met de opleidingsorganisatie ­De Steenschuit.
  - Open in juli en augustus op zondagnamiddag.
  - Andere dagen open op afspraak. 
  +32 (0)476 86 12 00
  (prijs ticket zie)
  www.newbelgica.org
Lillo
 • Poldermuseum 
  Tolhuisstraat 10-16, 2040 Antwerpen - Lillo 

  - Uniek sfeerbeeld van het leven in polderdorpen die 
  moesten verdwijnen voor de uitbreiding van de haven.
  - Open op zon- en feestdagen van pasen tot oktober. 
  www.poldermuseum-lillo.be
Mariekerke (Bornem)
Oostduinkerke
 • Navigo, Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke 
  Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke

  - De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, 
  ambacht en natuur van de Noordzee voor jong en oud.
  - Maandag gesloten.
  +32 (0)58 51 24 68
  info@navigomuseum.be
  www.navigomuseum.be
Oostende
Raversyde
 • Provinciedomein Raversyde 
  Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende 

  - Gereconstrueerd middeleeuws vissersdorp uit 1465 en archeologische site en museum. Ook tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en natuurpark.
  - Open van half maart tot half november, tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen.
  info@raversyde.be
  www.raversyde.be
Nederland
Amsterdam
 • Het Scheepvaartmusem Amsterdam
  Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

  - Ontdek 500 jaar maritieme geschiedenis in prikkelende, interactieve tentoonstellingen.
  - Het museum, restaurant en winkel zijn 7 dagen per week geopend van 9 tot 17 uur.
  info@hetscheepvaartmuseum.nl
  www.hetscheepvaartmuseum.nl
Arnemuiden
 • Historische Scheepswerf C.A. Meerman 
  Zuidwal 63, 4341 CH Arnemuiden
   
  - Mooie werkende museumwerf midden in het dorp.
  - Van april tot oktober open op woensdag en zaterdag. 
  info@werfarnemuiden.nl
  www.werfarnemuiden.nl
Brouwershaven
 • Brouws Museum 
  Haven Zuidzijde 15, 4318 AJ Brouwershaven 

  - De museumcollectie belicht de relatie tussen 
  Brouwershaven en de historische zeevaart.
  - Open van maandag tot en met vrijdag. 
  info@brouwsmuseum.nl
  www.brouwsmuseum.nl
Bruinisse
 • Brusea en visserijmuseum
  Oudestraat 23, 4311 AV Bruinisse 

  - Van oude visserswoning tot hedendaagse mosselvisserij.
  - Open in de zomermaanden, nooit open op zondag.
  postmaster@brusea.nl
  www.brusea.nl
Middelburg
 • Zeeuws Archief 
  Hofplein 16, 4331 CK Middelburg 

  - Het Zeeuws Archief is de historische vind- en werkplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van Zeeland en de Zeeuwen (expositie en studiezaal).
  - Van maandag tot en met vrijdag en de eerste zaterdag van de maand. 
  info@zeeuwsarchief.nl
  www.zeeuwsarchief.nl 
Vlissingen
 • MuZEEum 
  Nieuwendijk 11, 4381 BV Vlissingen 

  - Over het boeiende maritieme verleden en heden, archeologische vondsten. Ook tijdelijke tentoonstellingen. 
  - Van dinsdag tot en met zondag, 10-17 uur.
  - In schoolvakanties ook open op maandag.
  info@muzeeum.nl
  www.muzeeum.nl
Zierikzee
 • Museumhaven Zeeland in Zierikzee 
  Vissersdijk 2, 4301 ND Zierikzee 

  - In de loods worden historische schepen en motoren gerestaureerd.
  - Van dinsdag tot en met zaterdag in de namiddag. 
  - De loods is enkel te bezoeken op afspraak.
  - Vrije toegang tot de Museumhaven
  +31 (0)6 52166621
  info@museumhavenzeeland.nl
  www.museumhavenzeeland.nlIn de Nautische Evenementenkalender vind je feesten, braderijen, wedstrijden, folklore, beurzen, tentoonstellingen, ... Alles is toegankelijk voor het grote publiek en heeft een link met de zee, visserij, binnenscheepvaart, varend erfgoed, ...

Jouw evenement ook op de kalender op deze pagina? Dat kan! Mail voor november alle gegevens (soort evenement, plaats, contactgegevens, website) naar redactie@ruimschoots.org

image-95177-RS_2016_kalender4.jpg
image-95174-RS_2016_kalender1.jpg
image-95175-RS_2016_kalender2.jpg
image-95176-RS_2016_kalender3.jpg
image-95178-RS_2016_kalender5.jpg